Där rosor aldrig dör

12 målningar “Där rosor aldrig dör“.

Tillsammans med keramiker Pia Schmaltz – en serie utställningar som vi kallade “När och fjärran” där dessa målningar ingått.

2014 Konstgillet i Boden | 2016 Västerås Konsthall | 2018 Sjungaregården Granö | 2019 Piteå Konsthall 

När och fjärran 1, Konstgillet Boden, November 2014
Pia Schmaltz och Bengt Frank ställer ut på Konstgillet i Boden

Från katalogen: “Redan i ett tidigt stadium förstod jag vilken inriktning mina målningar skulle ta. I ett slags Memento mori ville jag ackompanjera Pias blomindivider med någon form av dova, mörka toner. Ganska snart dök några gestalter också upp – ett gäng tvåbenta sällsamma djurfigurer jag jobbat med tio år tidigare. Alla målningar kom sedan att heta Där rosor aldrig dör.”

"När och fjärran" 1 på Kostngiller i Boden nov 2014
“När och fjärran” 1 på Konstgiller i Boden nov 2014

Pia Schmaltz och Bengt Frank ställer ut på Konstgillet i Boden

6 av målningarna åkte sedan 2015 till Kiruna för att ställas ut på Kiruna airport. Så här skrev utställningens curator Peppe Bergström Hesselbom i ett pressmeddelande: “Det oskuldsfulla och naiva präglar Bengt Franks konstnärskap. Där rosor aldrig dör är en serie verk i dova, mörka färger som tecknar upp ett fantasilandskap med en sorgfull flora. I samspelet mellan pariser blått och svart möts det sköra och det sårbara i en vidunderligt vacker kombination. Det drömska i Franks måleri får tankar att flyga och minnen att väckas. Det är en polyptyk som med rätta ska upprepas. “

Kiruna flygplats
Kiruna flygplats

När och fjärran 2
29 okt 2016 gick utställningen vidare till Galleri K, Västerås ( numera Västerås konsthall ). Denna gång med 25 st blomgestalter i samma stuk. Temat “När och fjärran” tycks mer och mer gå mot “Memento Mori”.

galleri_k_1
Galleri K, Västerås okt 2016
Galleri Sjungaregården, Granö aug 2018
När och fjärran 3, Galleri Sjungaregården, Granö aug 2018
Piteå konsthall 16 nov - 4 jan 2020
När och fjärran 4, Piteå konsthall 16 nov – 4 jan 2020